Prijsvergelijker Bonaire eenmalig met 14 supermarkten.

Met ingang van augustus 2018 publiceren de consumentenorganisaties Unkobon en FTpKB in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat maandelijks een vergelijking van prijzen van 60 producten in 15 supermarkten. Het doel van de prijsvergelijker is om consumenten zich bewust(er) te laten worden van de prijsverschillen op Bonaire. Door prijsbewust in te kopen in meerdere supermarkten kan de consument flink besparen op de boodschappen.

Voorkeur voor bepaalde merken, smaak, enzovoorts, varieert per persoon. De prijsvergelijker doet daarom geen uitspraak over merk, smaak of kwaliteit maar richt zich puur op de (voordeligste) prijs van een type product. Per product is in elke supermarkt de variant met de laagste prijs genoteerd, ongeacht verschillen in merk, smaak en/of kwaliteit. De gevonden prijzen zijn omgerekend naar een standaardhoeveelheid (kilo, liter, stuk). Een vergelijkbare methodiek is enkele jaren geleden gebruikt bij het vaststellen van de maximumprijzen voor BonKompra.

Om inzichtelijk te maken welke supermarkt het mandje van 60 producten het goedkoopst aanbiedt, worden de prijzen per product omgerekend in een index. De indexcijfers worden maandelijks gepubliceerd. De detailgegevens per product en per supermarkt kunt u hieronder terugvinden.

Voor de maand september 2018 zijn eenmalig niet 15, maar 14 supermarkten in de prijsvergelijker opgenomen. BonDiGro, een van de goedkoopste supermarkten op Bonaire, heeft aangegeven bezwaren te hebben tegen de gehanteerde vergelijkingsmethodiek. Helaas heeft BonDiGro tot op heden geen gebruik gemaakt van een aanbod van Unkobon om de bezwaren te bespreken. De consumentenorganisaties hopen dat BonDiGro alsnog op de uitnodiging in gaat, en hierna weer meedoet in de prijsvergelijker.

Downloads

This post is also available in: Papiamentu

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *